Stefan Löfven avgår vid partikongressen i höst.

Partivänner!

Idag höll jag mitt sommartal på LOs kursgård Runö. När jag kom dit idag var det som att sluta cirkeln. Runö var nämligen platsen där jag höll mitt första externa tal som nyvald partiordförande. Idag blev det platsen där jag meddelade att jag kommer lämna uppdraget som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med vår partikongress i november. När en ny partiordförande är vald kommer jag även be om att bli entledigad som statsminister.  

Det här är ett beslut som mognat fram under sommaren. Jag har varit partiordförande i snart tio år och sju av dessa har jag också varit statsminister. Det har varit fantastiska år där mitt fokus har varit att göra det bästa för vårt parti, för Sverige och för alla de människor som bor i vårt otroliga land.

  Men allting har ett slut och jag vill ge partiet och den som ska efterträda mig de allra bästa förutsättningarna framåt. Det blir också tydligt gentemot medborgarna vem som, över tid, kommer att vara Socialdemokraternas partiordförande och statsministerkandidat. En ny partiordförande kan även ge arbetarrörelsen ytterligare energi, och det kommer vi behöva, inför den kommande valrörelsen!

  Det är dags att lämna vidare det förtroende jag har fått från er.

  Sverige befinner sig i ett nytt politiskt läge och jag är övertygad om att nästa års valrörelse kommer handla om hur vi tillsammans tar oss an välfärden, klimatet, jobben och tryggheten.

  Höstens kongress är ett bra tillfälle att utse min efterträdare.

  Nu påbörjas omgående processen i partiet med att få fram min efterträdare. Jag kommer självklart att fortsätta att varje dag arbeta med full kraft för jämlikhet, solidaritet och trygghet tills jag avgår som partiordförande och statsminister. Med Sveriges bästa för ögonen!
Varma hälsningar Stefan Löfven
facebook Twitter Email